TAMBANG BAS SEKOLAH NAIK 20%

KUALA LUMPUR,6 Jan. –

Belum pun selesai masalah bayaran yuran tambahan sekolah, ibu bapa di Lembah Klang kini menghadapi kenaikan tambang bas sekolah sehingga 20 peratus berbanding kadar tambang tahun lepas.

Tinjauan Utusan Malaysia di Petaling Jaya mendapati bagi perjalanan tiga kilometer (km), kadar tambang sehala meningkat daripada RM50 kepada RM60. Bangi, tambang bas dilaporkan melonjak sebanyak RM5 untuk perjalanan sehala. Jika dahulu ibu bapa membayar RM25 untuk perjalanan sehala sejauh satu setengah kilometer, kini tambangnya naik kepada RM30.

Sumber berita seterusnya..Utusan Malaysia

images.jpg

*Semua harga barang telah pun naik. Semua orang akan bercakap isu yang sama.. di kedai kopi, di pasaraya, di masjid dan di mana² saja. Seolah-olah ada strategi daripada pihak tertentu yang merancang dengan sebaiknya? atau sememangnya tiada kawalan tentang kenaikan harga barang? Atau mungkinkah sudah tidak terkawal lagi? Kadang² rasanya macam satu percaturan politik pula. Tapi siapalah yang tahu. Kerajaan hanya meminta rakyat memboikot pihak yang menaikkan harga barang.

Begitu juga persatuan pengguna meminta supaya pengguna tidak membeli barangan yang dinaikkan harga. Mampu ke?Ada orang yang perihatin tapi dalam masa yang sama ada orang yang tidak ambil pusing. Bagaimana sudahnya dengan mereka yang memboikot.. apa yang dia dapat? Barang tetap naik, harga tetap tak turun-turun!!

PERCAYALAH

Advertisements