Salam perjuangan,

Di saat dunia memberikan tumpuan kepada piala EURO 2008 di mana malam ini adalah kemuncak kepada kuasa bolasepak di mana pasukan German akan bertemu Sepanyol dalam menentukan siapa juara.  Saya kira semua peminat bola akan sanggup berjaga malam untuk menyaksikan siaran langsung di TV3 atau NTV7. Suasana politik negara dipanaskan dengan berita laporan polis yang di buat oleh pembantu khas DSAI bahawa beliau di liwat oleh DSAI di damansara. Apa yang menariknya Datin Wan Azizah mendedahkan dalam sidang akhbar terbaru bahawa gambar pengadu kes DSAI iaitu Saiful Bukhari Azlan itu di lihat bersama dengan pegawai khas TPM iaitu Khairil Anas Yusof. Saya juga dimaklumkan bahawa pembantu khas DSAI didapati tidak hadir ke pejabat beberapa hari sebelum di lihat membuat laporan polis terhadap DSAI. Mungkinkah ini satu konspirasi yang terancang oleh pihak yang merasa terancam dengan bukti-bukti konspirasi menjatuhkan DSAI pada tahun 1998-99 dulu yang diperolehi oleh DSAI sendiri.

Bagi saya tuduhan kepada DSAI adalah satu bukti kukuh bahawa ketakutan BN khasnya UMNO terhadap pengaruh Anwar dalam mengharungi perjalanan menawan Putrajaya. Isu yang sama juga digunakan untuk menjatuhkan Anwar ketika gelombang kebangkitan beliau pada tahun 1998 dulu. Inilah pentingnya kekuasan. Jika kita mempunyai kuasa maka kita boleh mengatur apa yang kita kehendaki dengan pelbagai alasan yang boleh di reka.

BN sekali lagi menerima tamparan hebat dengan perletakan jawatan ketua pemuda MIC dan sekaligus mengumumkan keluar MIC. Manakala Presiden dan Timbalan Presiden MCA mengumumkan tidak akan mempertahankan jawatan mereka berdua. Gerakan pula sudah kehilangan kepercayaan ahli dengan pengumuman ahlinya yang keluar beramai-ramai menyertai keadilan baru-baru ini. Di tambah lagi luka BN dengan pengumuman SAPP yang hilang kepercayaan kepada PM. Semuanya ini menggambarkan kedudukan BN yang semakin goyang. Di sebalik tabir suasana yang dihadapi BN ini adalah dilihat pengaruh dan kewibawaan DSAI. Maka adalah dijangka jika sesuatu tidak dilakukan untuk menghalang laluan selesa ke Putrajaya maka tidak mustahil PR akan dapat mencapai cita-citanya.

Inilah suasana politik yang kotor selagi mana kita tidak mendaulatkan Islam. Pemimpin yang berkuasa akan mempertahankan kuasanya walau apa cara sekalipun. Berlainan dengan Islam, sesiapa yang paling bertaqwa adalah yang paling layak memimpin. Maka satu sahaja cara untuk menangani kemelut yang dihadapi oleh rakyat ialah dengan kita semua kembali kepada Islam sebagai penyelesaian kepada semua perkara.

Advertisements