Salam perjuangan,

Bersua lagi dalam suasana negara yang kian panas dengan pelbagai isu yang menarik perhatian rakyat Malaysia khasnya dan dunia amnya. Saya menamakan tajuk artikel saya seperti di atas kerana bagi saya perasaan seseorang pemimpin mampu untuk memandu pemimpin tersebut ke arah jalan yang betul.

Ada dua isu yang menyentuh hati saya ialah kes penderitaan rakyat akibat dari kenaikan harga minyak secara mendadak dan terlampau tinggi. Sudahlah rakyat yang menanggung derita tersebut malah mereka pula di halang untuk memperjuangkan hak mereka bagi menuntut penurunan harga petrol dengan pelbagai alasan. Pemimpin yang di atas yang mempunyai pelbagai kemudahan yang dibayar oleh kerajaan tidak akan mengetahui susah jerih rakyat yang di bawah. Kalau saya ingin bertanya kepada pemimpin negara bila mereka turun membeli sendiri barang keperluan dapor untuk makanan keluarga mereka ?, bila mereka membayar sendiri minyak petrol yang di beli di stesen minyak? Jawapannya sudah tentu tidak pernah. Apabila mereka celik mata dari tidur makanan sudah terhidang di atas meja yang disediakan oleh tukang masak yang dibayar oleh kerajaan, apabila mereka ingin ke tempat kerja maka kereta sudah tersedia dengan minyak penuh yang telah di isi oleh drebar yang di bayar oleh kerajaan. Semua ini dan banyak lagi kemudahan yang disediakan atas nama pemimpin negara menyebabkan mereka semua mulai hilang perasaan untuk merasai penderitaan rakyat bawahan yang hidupnya kais pagi makan pagi. Apabila rakyat ingin berkumpul menyatakan haknya mereka di halang oleh polis,askar, sekatan jalanraya, dll. Penganjur PROTES terpaksa berpindah tempat sekali lagi dari padang petaling jaya ke stadium MPPJ Kelana jaya.

Isu kedua yang menyayat hati saya ialah kematian adik ainul mardhiah anak kepada tahanan ISA yang memasuki tempoh 7 tahun. Berita mengenainya boleh dibaca dalam harakahdaily. Anak yang pada mula sedang nazak menunggu kehadiran bapanya yang dijadual tiba jam 5-6 petang namun akhirnya kembali ke rahmatullah sebelum sempat menerima kunjungan bapa yang hanya tiba di rumah jirannya jam 9.40 malam tersebut selama sejam. Keesokan harinya hanya dibenarkan menghadiri pengkebumian anaknya selama sejam. Inilah hakikatnya apabila pemimpin mula hilang perasaan maka walaupun anak berhadapan dengan maut namun tidak menimbulkan perasaan belas kasihan di dalam hati pemimpin negara untuk mempercepatkan proses pertemuan di antara bapa dan anak yang telah berpisah selama 7 tahun tanpa sebab. Apa kata jika anak pemimpin negara juga akan berdepan dengan suasana ini sudah tentu media akan memuatkan muka depan. Kesedihan, kepiluan dan kerinduan semuanya terjawab melalui linangan airmata keluarga yang tidak mampu di tahan malah seluruh hadirin juga turut merasai empati dengan keadaan yang dihadapi oleh keluarga malang tersebut. Tanpa sebarang kesalahan yang di dakwa tetapi di kurung dan di tahan ISA selama 7 tahun. Bukankah ini satu kekejaman dan kezaliman terhadap rakyat yang merdeka.???

p/s : Salam takziah buat keluarga ainul mardhiah. Semoga kesabaran itu akan di balas dengan balasan yang setimpal.