Salam perjuangan,

Saya baru saja pulang dari menghadiri ceramah perdana di PUTIK yang menampilkan tokoh utama Pakatan Rakyat iaitu YAB Tg Hj Nik Aziz Nik Mat Menteri Besar Kelantan, DSAI, YB Dato Husam Musa, YB Saifudin Nasution. Kehadiran terlalu amat ramai berbanding ceramah UMNO di Melor malam kelmarin dengan penceramah utamanya ialah Ezam Mohd Noor.

Apa yang menarik perhatian saya ialah ulasan yang mantap dari kesemua penceramah menyebabkan kita dapat memahami suasana semasa dengan cepat dan betul. Mengapa DSAI diletakkan di dalam rumah duta besar turki selama 2 hari selepas laporan polis di buat terhadap DSAI mengenai kes liwat. Tujuannya ialah menjaga keselamatan diri DSAI dari diperlakukan semula seperti tahun 1998 kerana bagi YB Saifudin jalan ceritanya hampir sama dengan sandiwara 1998 hanya berbeza ialah pelakon sedangkan pengarah dan krew lain adalah orang yang sama.

Penyebaran berita yang belum jelas betul atau tidak adalah amat di larang oleh agama Islam. Pemberita di ingatkan supaya menulis berita yang benar jika takutkan azab Allah nanti. YB Dato Husam menegaskan bagaimana sampai 9 kali di liwat barulah sdr saiful membuat laporan polis ? Manakala pada masa yang sama DSAI berharap YB Speaker Dewan Rakyat akan mengizinkan usul undi tidak percaya kepada PM akan di terima dan di bahas di parlimen. Ahli parlimen dari SAPP telah menyatakan kesanggupan untuk menyokong usul tersebut. Selain itu DSAI menegaskan sekali lagi bahawa jika PR memerintah maka keesokkan harinya kerajaan baru akan mengumumkan penurunan harga minyak.

YAB Tok Guru pula mengharapkan DSAI akan bersabar dalam isu yang dihadapi ini dengan tenang. Mudahan peristiwa yang menimpa Nabi Yusof akan berulang dengan pengakuan beramai-ramai adik beradiknya apabila mengetahui bahawa Nabi Yusof telah di lantik menjadi seorang menteri pada masa tersebut. Peristiwa itu memakan masa lebih kurang 40 tahun. Tok Guru yakin pengulangan itu insyaallah akan berlaku. Tok guru juga mengingatkan bahawa apabila ada 2 kumpulan yang berebut negeri untuk memerintah maka sudah tentu antara kedua itu hanya ada satu kumpulan yang benar. Kumpulan yang mengikut ciri-ciri kumpulan yang ditentukan oleh Nabi SAW lah yang lebih betul.

Apa yang nyata mengecewakan sedikit para pendengar ialah ucapan DSAI yang terlalu pendek iaitu 30 minit sedangkan ceramah ini dianjurkan untuk memberikan penjelasan tentang isu liwat dan isu semasa yang cukup hangat sekarang. Ceramah perdana malam ini berhenti lebih awal 30 min dari biasa. Namun kenderaan hanya bergerak lancar selepas pukul 12.30 malam.