Salam perjuangan….

Saya tidak terkejut bila membaca berita di kalangan artis barat yang sanggup berbogel untuk diabadikan pada sekeping potret atas nama seni.  Ada juga di kalangan artis yang melihat bentuk tubuh badan sebagai seni yang mesti di kongsi oleh semua masyarakat.  Adakah di kalangan masyarakat kita di Malaysia yang mempunyai fahaman demikian juga ?


KEIRA KNIGHTLEY


DISEBABKAN cukup mencintai seni artistik, aktres jelita Hollywood, Keira Knightley sanggup beraksi tanpa seurat benang semata-mata mahu memotretkan tubuh menawannya dalam sebuah lukisan.

Pelakon yang pernah membintangi filem Atonement itu dilaporkan mengunjungi Galeri Halcyon di London baru-baru ini sanggup membiarkan tubuhnya dijadikan subjek lukisan ilham pelukis terkenal, Mitch Griffiths. Potret seni itu akan dipamerkan dalam sebuah pameran tidak lama lagi.

Beritahu satu sumber pelakon itu: “Keira rasa terharu dengan pelawaan Mitch yang mahu melakar bentuk badannya dalam keadaan bogel. Ditambah dia begitu mengagumi seni artistik, maka Keira tanpa berfikir panjang terus bersetuju pelawaan itu dengan hati yang girang.

“Mitch memang dikenali sebagai pelukis gambar bentuk badan dan merancang mempamerkan semua lukisan artistiknya dalam sebuah pameran berskala besar. Lantaran itu, Mitch enggan ketinggalan untuk melakar gambar bogel Keira sebagai salah satu hasil seninya.

“Sudah tentu Mitch teruja apabila Keira membenarkan dirinya berbogel sambil dilakar pada sebuah lukisan,” jelasnya.

Advertisements