image

image

Salam perjuangan,
Alhamdulillah syukur kita masih lagi boleh bertemu di alam maya ini. Oleh kerana media baru menguasai ruang maklumat terkini maka saya juga tidak terkecuali dari memanafaatkannya. Facebok dan tweeter menjadi medan saya untuk berinteraksi secara cepat,ringkas dan terkini. Jesteru itu medan blog ini menjadi sedikit terpinggir utk saya nukilkan beberapa pandangan dan pendapat peribadi yg tidak seberapa. Apabila ada kekosongan maka saya akan menulis artikel jika tidak maka blog ini akan terbiar tanpa di update. Jika pembaca ingin terus mengikuti perkembangan saya maka boleh ikuti saya di facebook (mohd nuri mat yaakub) dan tweeter (cikgunuri).

Ketika saya menulis ini ialah sesambil menunggu sejuknya air kopi radik yg saya order. Saya dalam perjalanan ke Kuala Lumpur kerana akan menghadiri satu mesyuarat pada pagi esok tetapi bertolak lebih awal hari ini kerana menemani sahabat perjuangan.  Insyaallah mungkin lebih bermanafaat.

Akhir-akhir ini kita dikejutkan dgn beberapa isu panas yg menggegarkan ruang maklumat Malaysia. Isu seperti Mat Indra dan Cukai Prepaid sungguh terkesan selain pembelian semula saham IWK oleh syarikat 1MDB. Semuanya ini menandakan saat pru 13 semakin hampir.  Kenyataan MAT INDRA BUKAN KOMUNIS dan tidak terlibat dengan serangan ke rumah pasung bukit kepong ada tercatat dalam tesis di Universiti Malaya menurut Dato Husam tetapi oleh kerana orang yang memerintah Malaysia sekarang juga adalah anak didik British maka sejarah ini tidak mampu dibetulkan semula melainkan setelah Pakatan Rakyat memerintah Malaysia selepas pru 13 nanti.

Isu cukai prepaid juga menimbulkan banyak persoalan kerana PM Najibmengatakan kementerian kewangan tidak pernah meluluskan cukai tersebut kepada Telco. Memanglah Telco tidak pernah memohon boleh jadi tetapi PM yg juga menteri kewangan telah mebgisytiharkan kenaikan government tax tahun lepas semasa pembentangan bajet 2011 bahawa cukai tersebut dinaikkan dari 5% kpd 6% berkuatkuasa tahun ini. Semua premis makanan segera dan restoren serta hotel di seluruh Malaysia secara automatik telh mengenakan cukai tersebut dan PM Najib tidak pernah meminta ianya dikaji semula dan mengatakan bahawa cukai tersebut tidak pernah diluluskan oleh kementerian kewangan. Mengapa pulak cukai prepaid ini perlu mendapat kebenaran Kementerian Kewangan. Selama ini cukai prepaid sudah dikenakan tetapi diserap dlm operasi syarikat boleh jadi syarikat ini hendak mendapat untung yang tinggi maka penggunalah yg sepatutnya menangung kos tersebut. Bagi perkhidmatan prabayar telah lama dikenakan oleh syarikat yg sama tetapi najib tak marahpun. Mengapa ada sikap double standard dalam hal ini ? Apakah BN bimbang rakyat akan menolak mereka khasnya golongan muda yg byk menggunakan prepaid ? Alasan cukai tersebut membebankan rakyat bukanlah alasan yang konkrit kerana memang rakyat telah terbeban dengan kenaikan gov tax tersebut cuma kerana syarikat telco ini lambat amalkan apa yang najib sebut dulu dan masa yg tidak sesuai kerana hampir dengan pru maka berkokoklah najib dan rais supaya di kaji semula kerana bebankan rakyat. PM nak tipu rakyat sekali lagi ko?

Sekarang rakyat perlu sedar, cukai tersebut mungkin akan ditangguhkan sementara sehingga pru 13 akan datang. Jika BN menang semula maka tunggulah kemunculan semula cukai tersebut dan pada masa tersebut PM Najib tidak akan peduli lagi kepada bebanan yang akan ditanggung oleh rakyat. Oleh itu jika rakyat tidak mahu cukai dan bebanan yang bakal di tanggung oleh rakyat maka rakyat perlu bertindak menjatuhkan BN dan mengakhiri sejarah pemerintahan BN yg zalim,rasuah,salahguna kuasa,korup dan penuh dengan kronisme. Marilah kita melakarkan sejarah baru Malaysia dengan kerajaan yg lebih berkebajikan dan adil serta sejahtera. Selain itu sejarah baru Mat Indra dan juga tokoh lain pun boleh dilakar semula