image

Salam perjuangan dan ramadhan,

Minggu lepas kita dikejutkan dengan isu bagaimana pemegang ic pr telah didaftarkan sebagai pegundi dlm daftar spr dan kemudiannya ic tersebut dlm tempoh 4 jam telah bertukar menjadi ic warganegara. Kes yang serupa dilaporkan sebanyak 1000 kes di Selangor. Penafian dan pelbagai alasan telah diberikan oleh spr dan jpn. Namun adakah ianya boleh meyakinkan rakyat utk menerima tanpa sebarang bantahan.  Kerajaan Selangor telah mengisytiharkan peruntukkan sebanyak 1 juta utk proses bantahan dan tuntutan yg mungkin berlaku.

Satu lagi isu biometrik yg cuba ditonjolkan sebagai jalan penyelesaian kpd isu pengundian yg berulang. Walaupun kaedah ini meragukan tetapi kita melihat tiada usaha yg proaktif ditunjukkan oleh pihak spr. Sehingga kini tiada satu pihak pun yg dipanggil utk diberikan taklimat bagaimana sistem biometrik ini berfungsi. Di tambah pula dengan pendaftaran biometrik di kalangan pendatang tanpa izin menyebabkan kesangsian terhadap sistem yg sama akan digunakan utk menyelamatkan BN dalam pru 13 nanti. 

Isu yg jelas di depan kita ialah seorang pemegang ic pr bernama mismah yg telah didaftarkan sebagai pegundi yg sah dalam spr. Begitu juga pengakuan bekas kerani kem di sandakan yg dikenali sebagai nasir bahawa beliau telah pun diarah bersama seorang rakan untuk mengundi bagi pihak tentera dan isterinya sebanyak 900 kertas undi pada tahun 1986 iaitu pru ke 7. Semua pendedahan ini perlu dijawab dengan telus dan jujur oleh spr dan kerajaan jika mereka beriya-iya utk mereformasikan pilihanraya di Malaysia pd pru 13 nanti.

Advertisement