SALAM PERJUANGAN..

Tanggal 14 April 2008 telah terpatri sebagai satu sejarah bagi rakyat Malaysia di mana ada dua peristiwa besar yang berlaku dalam negara. Malangnya saya sendiri tidak berkesempatan untuk berada di salah satu tempat yang berkenaan untuk turut dimasukkan dalam sejarah tersebut. Namun cukuplah bagi saya mengetahuinya melalui bicara sahabat, laporan media dan para bloggers. Peristiwa yang bersejarah yang saya maksudkan ialah :-

Pertama,

Ceramah 5 MB di Stadium Negeri Perak sempena Seminar semua ADUN dan ADR Pakatan Rakyat di Negeri Perak di mana dihadiri oleh lebih 70,000 rakyat. Majlis yang bermula dengan solat. Ucapan para pimpinan diiringi Laungan takbir, reformasi dan makkal sakhti bergema di pelusuk stadium. Selama ini stadium itu hanya dipenuhi dengan peminat-peminat bola sepak dengan sorakan “kejo yop kejo”. 5 pemimpin yang mewakili 5 negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat. Pemimpin tersebut antaranya, Naib Presiden PAS, Dato’ Husam Musa mewakili Besar Kelantan; Menteri Besar Kedah, Ust Azizan Abdul Razak; Menteri Besar Perak, Ir Mohamad Nizar Jamaluddin; Pesuruhjaya PAS Selangor, Dato’ Dr Hasan Ali yang mewakili Menteri Besar Selangor dan Ketua Pemuda DAP Pusat, Nga Hor Ming yang juga Ahli Parlimen Taiping yang mewakili Ketua Menteri Pulau Pinang. Pelbagai amanat dan isu terkini disampaikan oleh kelima-lima pemimpin untuk pengetahuan rakyat sekalian.

YB Dato Husam menggantikan Tok Guru MB

Kedua,

Himpunan Black 14 yang dihadiri oleh pemimpin reformasi di kg baru sempena pembebasan secara mutlak larangan ke atas DSAI dari memegang jawatan politik. Kehadiran melebihi 20,000 rakyat memenuhi kawasan persendirian MB Selangor sebagai tanda sokongan kepada DSAI. Sekaligus memita semua pihak khasnya UMNO jangan memandang mudah terhadap pengaruh DSAI di persada politik tanahair. Perhimpunan aman turut diganggu oleh polis dengan alasan tiada permit. Inilah demokrasi ala UMNO. Semasa pemimpin UMNO mengadakan perhimpunan membantah DEB di Pulau Pinang, membantah DAP di Perak dan Menuntut Idris di lantik MB Trengganu, pihak polis dengan senyum manis melihat perhimpunan tersebut sehingga selesai.

Bagi saya, sejarah yang berlaku tetap akan dikenang zaman-berzaman. Bertuahlah sesiapa yang berada di salah satu tempat yang bersejarah tersebut. Saya sedang menunggu satu lagi sejarah yang akan dinobatkan ialah sidang parlimen dengan kehadiran ADR Pakatan Rakyat yang ramai setelah 50 tahun negara merdeka. Sidang Parlimen yang akan bermula 28 april dengan acara angkat sumpah ADR dan bermula sidang sepenuhnya ialah 30 april. Saya telah merancang dengan beberapa orang sahabat untuk sama-sama mencipta sejarah di parlimen tersebut. Insyaallah.

p/s : Sejarah yang ditunggu-tunggu ialah PR akan memerintah negara tak lama lagi. Insyaallah..